Проверяват строителните обекти
Проверяват строителните обекти / netinfo

Извънредни проверки по спазване безопасността на труда в строителството провежда в цялата страна Главна инспекция по труда. Проверките са с цел недопускане на трудови злополуки при извършване на строително-монтажни дейности и се налагат заради завишените смъртни случаи в строителния отрасъл, обясни Росен Минчев от старозагорската инспекция по труда.

До момента в Старозагорско са проверени 21 обекта. Съставени са 13 акта за глоби и са дадени 113 задължителни за изпълнение предписания. Поради липса на правоспособност и нарушаване правилата за безопасен труд от работа са отстранени 13 души.

Четирима са загиналите работници на строителни обекти през миналата година в Старозагорска област.  В отрасъла през 2007 година са регистрирани 25 трудови злополуки. Едната трудова злополука със загинал работник е станала заради необезопасено стълбище.

Открити са нарушения от страна на длъжностни лица по време на проверката от Инспекцията по труда за изясняване на причините за трудовата злополука в рудник "Трояново -1" , при която загина един работник, а друг пострада, съобщи още Минчев.

Пострадалият работник при инцидента е работил след употреба на алкохол, са констатирали инспекторите.