Проверката на Тракия започна от Стара Загора
Проверката на Тракия започна от Стара Загора / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев проверява строителните дейности на автомагистрала „Тракия". Според оперативната информация, с която разплага министърът, работата по ЛОТ 2 и ЛОТ 3, върви по график. На ЛОТ 2 работят 380 души.

„Това, което искаме е да огледаме, да заснемем една ясна картинка към днешна дата. Искаме това да е публично и документирано, за да може хората да знаят докъде сме стигнали", коментира министърът.

Не е вярно, че ние не ползваме еврофондове и евросредства, с които да се разплащаме за „Тракия", поясни Плевнелиев:„Освен ,че сме разплатили над 20 милиона лева аванси с европейски пари от аванса, който България е получила в Министерство на финансите, за да работи по еврофондовете, ние можем спокойно, дори да не е одобрена апликационната ни форма, да се разплащаме и междинно. „Тракия" си е „Тракия", тя е одобрена и върви напред".

Това, че ние изискваме бързна по реализацията, не означава, че тя е за сметка на качеството, подчерта министърът.„Качеството в строителството е лесно доказуемо и проверуемо. То ще цъфне рано или късно и тогава на база на договорите ще се носят ангажиментите".

Проверката на "Тракия" започна от Стара Загора
netinfo
Инспекцията на министъра, експертите и представителите на АПИ започна от кръговото край Стара Загора.

„Това е първата фактическа проверка на място и искаме да се уверим в това доколко е налице необходимата техника, оборудване, екипи, строителни материали. След като набавим тези данни ние ще ги съпоставим с информацията, която е достъпна в договорите, ще ги анализираме и на по-късен етап ще изработим доклад с изводи от наблюденията ни на цялата процедура", коментира и Ваня Нушева от Асоциация „Порзрачност без граници", които също участват в проверката по дейностите на цялата автомагистрала „Тракия".