Протестът в село Турия продължава с подписка
Протестът в село Турия продължава с подписка / panoramio.com
Протестът в село Турия продължава с подписка
68129
Протестът в село Турия продължава с подписка
  • Протестът в село Турия продължава с подписка

Протестът на жителите на село Турия продължава с подписка и открито писмо до институциите и медиите, съобщи за Дарик кметския наместник Невена Соколова.

В края на миналата седмица жителите на селото излязоха на протест, недоволни от факта, че от държавното ловно стопанство „Мазелат" не им позволяват сами да добиват дървата, които през зимата ще използват за огрев. Хората се противопоставиха остро и срещу безогледната, по техните думи, сеч в гората. Като израз на недоволството си те блокираха пътя за Пловдив и не допускаха колите на Държавно ловно стопанство „Мазелат" да преминават по пътя.

В петък обаче протестът им бе спрян от полицията. Мотивът - до областното пътно управление в Стара Загора е изпратено уведомително писмо, но без да се поиска разрешение за подобна проява. Хората от селото обаче не се отказват от исканията си и излязоха с открито писмо, в което настояват да се направи проверка в целия район на Държавно Ловно Стопанство „Мазалат" и да се види как се изсича гората.

„Директорът на ДЛС „Мазалат" ни увери, че 35 лв. за кубичен метър без ДДС дърва за огрев е нормална цена за цялата страна, но какво влиза в нея не знаем, защото нямаме право да изискаме нужната документация. Нека отговорните органи да се самосезират и да направят нужните проверки", се казва още в откритото писмо, адресирано до институциите и медиите.

Протестът на хората от павелбанското село е подкрепен от жителите на
селата Осетеново, Манолово, Търничени, Тъжа, Габарево и Виден. В подписката, която върви от днес пък са се подписали една трета от жителите на село Турия.

Още за развитието на конфликта чуйте от кметския наместник Невена Соколова