протест
протест / netinfo
Близо 50 старозагорски протестиращи заявиха своята подкрепа за Национален парк „Пирин” и се обявиха срещу застрояването му. Те се събраха на протест пред областна администрация с плакати, в защита на каузата си.
 
Екозащитниците се обявиха срещу унищожаването на природата у нас, срещу изчезването на ценни дървесни видове, срещу прокарването на икономическите интереси на определени хора. Пирин е национален парк, в който не бива да се допуска човешка намеса, категорични са те, защото е уникално богатство за всички и не е ничия собственост. Протестиращите обявиха, че няма да допуснат Пирин да се превърне във втори Слънчев бряг, който беше застроен безогледно в последните години. Според тях всички българи трябва да заяват своето отношение към парка-дали да се застроява или да бъде опазен.
 
Тук сме, защото планината е на всички, заявиха още старозагорските природозащитници.

Протести се организират в десетки градове в страната. Исканията на участниците са да бъде отхвърлено решението на Министерски съвет за застрояване на 48% от площта на националния парк, както и оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.  

Организатори на шествията са от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.