класна стая училище изпит документи
класна стая училище изпит документи / iStock/Getty Images
По досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора се извършват следствени действия за установяване на причините за тежкото пътнотранспортно произшествие на 160 км на автомагистрала „Тракия“ .  

До момента са проведени огледи на местопроизшествието, назначени са множество експертизи-тройна автотехническа, пет съдебномедицински, химическа и токсикохимическа, като последните две трябва да установят дали има данни за употреба на алкохол или наркотични вещества от страна на водача на турския камион, провеждат се  разпити на свидетели и др.

Медицинска експертиза установява и дали има данни за влошено здравословно състояние на турския шофьор, управлявал камиона. Като веществено доказателство е иззето еластично метално ограждане /мантинела/ от района на пътното произшествие, изискана е и справка от видеоконтролните камери на АПИ по маршрута на товарния автомобил.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.

Катастрофата стана малко преди 17:00 часа на 12 юли, на км 160, в землището на общ. Братя Даскалови. В посока изток се  движил влекач "Мерцедес  Актрос" и прикачено полуремарке, с турска регистрация, управляван от 53-годишен турски гражданин.

Той изгубил контрол, автомобилът напуснал пътното платно в ляво по посока на движението, преминал през разделителните мантинели и навлязъл в насрещното платно за движение. Последвал е сблъсък с движещите се в посока запад пет коли.

При катастрофата са загинали турският гражданин, който е управлявал товарния автомобил, и пътуващото в лек автомобил  със софийска регистрация семейство – 40-годишна жена, мъж на 44 години и 17-годишно момиче, както и 39-годишен английски гражданин, който пътувал в кола с пловдивска регистрация. Мъжът е със статут на продължително пребиваващ в България.

В старозагорската болница за преглед и лечение бяха настанени две жени, две деца и двама мъже.

Най-тежко пострада дете на 2.5 години, което вече е транспортирано за лечение в „Пирогов“.