Професор настоява за нов предмет в училище
Професор настоява за нов предмет в училище / netinfo
Съвременните млади хора трябва да знаят правата и задълженията си, да познават добре законите и устройството на държавното управление. Всичко това може да изучи и в училище, ако се въведе един нов предмет - гражданско образование, убеден е проф. Минко Балкански.

В началото на януари , с помощта на 12 интелектуалци, той създава Национално сдружение ”Морал, етика и гражданско образование”. “С основаването на држеството ние искаме да покажем пътя, по който трябва да се развива гражданското общество у нас”, разказа професорът .

Предстои да бъдат издадени десетина брошури по различни въпроси, които интересуват младите хора . Изпратени са и хиляди покани за членство в новосъздаденото дружество.

“Дружеството е връчило Меморандум на парламентарната група по образование . В документа се изразява нуждата от въвеждането на учебния предмет “гражданско образование”. Мисля, че това вече е чуто, защото в новия Закон за образованието е посочено, че в 11 и в 12 клас той ще се въведе като редовен предмет. Готови сме  да издадем и учебник”, коментира проф.Минко Балкански.

Фондацията “Миньо Балкански” е основана преди 11 години, а през 2006 година проф.Балкански открива Национален институт за образование в родното си място -старозагорското село Оряховица.