Проф.Танчев:Европа е готова да затвори Марица-изток
Проф.Танчев:Европа е готова да затвори Марица-изток / netinfo

Кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев се завърна от работно посещение в Брюксел, където представители на 104 общини учредиха Европейска мрежа за социални услуги.

Кметовете-учредители от българска страна са имали шанса да участват в старта на кампанията за отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. На 30 януари в столицата на Европа бе представен филма на Тома Томов “Върнете Козлодуй”. Всички български евродепутати се обединиха в подкрепа на затворените ядрени реактори, заяви проф.Танчев. Неговото впечатление от дискусията е, че отварянето на реакторите не е невъзможно, но ще бъде много трудно. Кристиян Ватерлус- директор на дирекция “Ядрена политика” в Европейската комисия- е препоръчал на българските власти да фокусират вниманието си върху модернизацията на централите в комплекса “Марица Изток”.

На следващия ден проф.Танчев и заместник-министърът на енергетиката Йордан Димов са имали възможност да обсъдят в неофициални разговори хода на рехабилитацията на мощностите в трите централи. Кметът на Стара Загора е поставил въпроса за замърсяванията на региона пред служители на Главна дирекция “Околна среда” в Европейската комисия. Те са изразили притеснение от огромното закъснение в рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 2”. Тази седмица предстои нов кръг от преговори с японските фирми-изпълнителки на проекта за неговото ускоряване, е заявил зам.-министър Димов.

Според европейските чиновници, достатъчни са данните за измерените замърсители от няколко произволни дни в годината, за да бъдат санкционирани и , дори, затворени централите. В средата на януари Европейският парламент прие нови по-строги директиви за ограничаване на вредните емисии във въздуха и за борба с глобалното затопляне на климата.