Проф.Динев:Матурите да бъдат вход за ветеринарна медицина
Проф.Динев:Матурите да бъдат вход за ветеринарна медицина / netinfo
Още през тази година Тракийският увниверситет трябва да започне да приема студенти с оценки от издържаните матури, заяви новоизбраният декан на Ветеринарно медицинския факултет проф.Динко Динев. Той ще настоява пред Академичния съвет бъдещите ветеринари да постъпват във факултета с оценката от зрелостен изпит по биология, като се даде шанс на кандидат-студентите да се явят и на конкурсен изпит, а след това да изберат по-високата оценка за участие в класирането.

Предложенията на факултетите “за” или “против” матурите ще се приемат до края на месеца. А решението ще вземе Академичният съвет на Тракийския университет до края на февруари.

Новият декан на единствения в България Ветеринарно медицински факултет си поставя амбициозната задача да върне у нас чуждестранните студенти. Огромен интерес към българската ветеринарна медицина има от Гърция, Турция, държави от Близкия Изток и Индия, съобщи проф.Динев. Проблемите са в рестриктивния режим за посещение на България от граждани на страни извън Европейския съюз, ниските такси за обучение на чуждестранни студенти и нежеланието на чужденците да изучават български език.

През 2009 година Ветеринарно медицинският факултет в Стара Загора ще напуснат първите лекари с дипломи, валидни за работа в Европейския съюз. До тогава проф.Динев се надява да открие нова специалност във факултета “Ветеринарно медицински сестри, лаборанти и специалисти по месо”. Има заявка от британска фирма за 220 специалисти по месото, които да бъдат назначени на работа в Обединеното кралство, съобщи деканът на факултета. Акредитирането на новата специалност ще отнеме минимум една годитна, след съгласуване с три министерства: на земеделието, на труда и социалната политика и на образованието.

Проф.Динко Динев си поставя за цел да върне на Ветеринарно медицинския факултет мястото, което заслужава: единствен в България и 14-ти в Европа, съгласно класацията на ФАО-международната организация по прехрана на ООН. Това е най-желания подарък за 85-ия рожден ден на факултета, който ще отбележим през тази година.

ВМФ е създаден на 11 май 1923 година, като седмото звено в системата на Софийския университет.