Проф. Динев :Това е годината на проектите в Общината
Проф. Динев :Това е годината на проектите в Общината / netinfo
И през тази година Община Стара Загора ще работи по проекти, свързани със строителство, градоустройство и ремонт. ” Не напразно при встъпването ми в този мандат, годината беше обявена за година на проектите и проектирането в Община Стара Загора “, каза зам. кметът проф.Димитър Динев.

За ремонт на пътя между селата Калояновец и Ловец Общината кандидатства по проект на стойност 4,2 млн. лева .По друг проект се кандидатства за пречиствателна станция и канализация на четири старозагорски села- Еленино, Маджерито, Загоре и Християново. Близо1 млн.и 150 хил. лева лева ще бъдат изразходвани до края на годината за асфалтиране и закърпване на някои улици ,макар че до момента за това са вложени около 1 млн. лева.

Предвидени са средства за ремонт на училища, детски градини и ясли ,социални домове.

Община Стара Загора все още няма генерално решение за благоустрояването на площада пред Старозагорската опера и района около Регионалната библиотека”Захарий Княжески”, обясни гл.архитект проф.Иван Кирчев.”В момента издирваме фирмата-изпълнител на водната стена , защото тя е направена некачествено”, поясни проф.Динев.

Той информира ,че Министерството на културата спира обещаните 470 хил. евро за доизграждането на старозагорската опера.

Неизяснен остава и въпросът с канализацията на кв.”Кольо Ганчев”. Неусвоените средства са 700 хил. лева и с тях ще се работи до края на годината. Те са одобрени с подписаното през 2007-ма тристранно споразумение между Общината, Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, припомни проф.Динев. “Отправили сме питане до двете министерства дали финансирането ще продължи или ще бъде прекратено.До момента нямаме ясен отговор, което прави оптимизма за канализацията на кв.”К.Ганчев”умерен”, допълни зам. кметът.

Доизграждането на старозагорската Автогара и районът около нея се бави, защото в момента се работи по новата канализация. Източно от Автогарата ще бъде изграден паркинг. Проектът за него е готов и е възложен за изпълнение.

За в бъдеще старозагорци и гости на града ще могат да паркират автомобилите си и в предвидените за изграждане подземни паркинги под 5-то и 6-то Основно училище, както и в надземния и подземен паркинг на Централния пазар.