Продължават протестите срещу новия директор на операта
Продължават протестите срещу новия директор на операта / Dariknews.bg

Втори ден продължават протестите на артистите от старозагорската опера. По-рано днес те се събраха пред сградата на общината, за да покажат отново недоволството си от новоизбрания директор на Държавна опера Стара Загора д-р Петър Радевски.

Артистите са депозирали в Софийска община искане за протест между 13.00 и 20.00 ч. в понеделник пред сградата на Министерството на културата. Има осигурени

Продължават протестите срещу новия директор на операта
netinfo
автобуси, но все още се изчаква отговорът на администрацията.

Колективът на старозагорската опера е изпратил писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което се изкава категоричното несъгласие да бъде назначен класираният на първо място в конкурса д-р Радевски за директор на културната институция. В писмото се отбелязва и пълната подкрепа за класирания на второ място в конкурса Александър Марулев.

"До днешна дата нямаме официален отговори от културното министерство", обясни председателят на Синдиката на Съюза на българските музикални и танцови дейци в Държавна опера Стара Загора Борис Борисов.

"Държавна опера Стара Загора има нужда от човек с опит зад гърба си в оперното изкуство. Имам над 70 постановки зад гърба си и повече от 18 години дикерторски мандат, така че не се спритеснявам, че съм загубил конкурса от д-р Радевски. Приемам подкрепата на Стара Загора за човекът, който е класиран преди мен, моят добър приятел, Александър Марулев", каза пред събралите се артисти класираният на трето място в конкурса за дикректор на старозагорската опера Андрей Андреев.

Продължават протестите срещу новия директор на операта
netinfo

Според него от 7-8 години в културните институции има наложена порочната практика да се назначават хора, които нямат "хал хабер от това, което правят". "Именно по тази логика пред три години в старозагорската опера беше назначен човек, който няма никакъв управленски опит", допълни Андреев.