Продължават честванията на Шипченската епопея
Продължават честванията на Шипченската епопея / DarikNews.bg

С различни прояви продължават честванията на Шипченската епопея. В програмата днес са включени националното състезание за изкачване на стълбите към Паметника на свободата, откриване на детска изложба „Шипченска епопея", открит урок по история с професор Андрей Пантев и други. Кулминацията е тържествената заря проверка, която започва в 21,00 часа на площад „Възраждане" в Габрово.

Организатор на националното състезание за изкачване на стълбите към Паметника на свободата е Областна админстрация - Габрово. След неговия край в пространството от западната част на Паметника ще бъде официално открита и детската изложба „Шипченска епопея". Тя е съвместна инициатива на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" с школата по изобразително изкуство „Артлиния" - Казанлък с ръководител Ваня Запрянова. На нея ще бъдат показани 27 рисунки от проведения на върха пленер. Техните автори са пресъздали върху платната си местата на героичната битка за връх Шипка. Изложбата ще остане до края на тържествата на 24 август.

От 14,00 часа на Паметника на Свободата ще бъде изнесен и открит урок по история. В 19,30 часа започва концерта на Гвардейския представителен духов оркестър. Той ще състои на площад „Възраждане" в Габрово. На същото място в 20,00 часа концерт ще изнесе и Ансамбълът на въоръжените сили на Република България.

Програмата днес приключва със заря-проверка. На нея ще присъства и председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той пристига в града часове преди това, за да връчи наградите на победителите в конкурс за изработка на макет на тема „Паметник на признателността" в Регионалния исторически музей. В конкурса участваха осем макета, които пресъздават съществуващи паметници на културата, свързани по един или друг начин с Шипченската епопея.