Приемат документи по схемата Училищен плод
Приемат документи по схемата Училищен плод / DarikNews.bg, архив
Приемат документи по схемата "Училищен плод"
44788
Приемат документи по схемата "Училищен плод"
  • Приемат документи по схемата "Училищен плод"

До 20-ти септември в Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" - Стара Загора се приемат документи по европейската схема „Училищен плод". Най-малко четири различни вида плодове и зеленчуци месечно ще получават децата. Палавниците ще хрупат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.

За учебната 2011-2012 г. за „Училищен плод" са предвидени общо 3 771 043 лв. Бюджетът се осигурява от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет като национално съфинансиране и помощ.

Кандидатите са обособени в три групи. В първата влизат учебните заведения. Втората група обхваща еднолични търговци, юридически лица и одобрени организации на производители. В третата - са общините и учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

Крайният срок, в който Разплащателната агенция трябва да одобри участниците в схемата, изтича на 31 октомври, а от 1 ноември започва доставянето на продуктите в учебните заведения. Списък с получилите право на подпомагане ще бъде публикуван на електронната страница на ДФЗ до 31 октомври.

Съхранението, подготовката и предоставянето на плодовете и зеленчуците е в съответствие с изискванията на Закона за храните. Към Схемата „Училищен плод" се предвиждат и съпътстващи педагогически мерки: викторини, игри, изложби и беседи, които да създадат траен интерес у децата към здравословното хранене.

Документите за кандидатстване и Наредбата за условията и реда за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения се публикуват на www.dfz.bg.

Защо обаче ЦДГ №8 "Българче" в Стара Загора няма да се възползва от програмата, разказа директорката на специализираното детско заведение Даниела Михова. Чуйте звуковия файл.

В детската градина на 30-те възпитатели и помощен персонал са поверени общо 224 деца. Празникът за тях започна от 10:00 часа тази сутрин, защото и най-малките се чувстват специални на първия учебен ден.