Президентът Плевнелиев-гост на церемонията за юбилея на ТрУ
Президентът Плевнелиев-гост на церемонията за юбилея на ТрУ / DarikNews.bg, архив

Над 500 ще бъдат участниците в Международна научна конференция, която се организира по повод 20 години от създаването на Тракийския университет в Стара Загора. Форумът ще се проведе на 19 и 20 май. Президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на тържествената церемония по повод юбилея на висшето учебно заведение. На нея заслужени преподаватели и създателите на университета ще бъдат наградени, а тя ще се състои в залата на Държавна опера Стара Загора на 20 май от 16 часа.

670 са преподавателите в старозагорското висше училище, в което през годините са се дипломирали хиляди студенти. Ръководството на университета се подготвя и през новата учебна година да посрещне 1649 бъдещи висшисти и отчита, че за отиващата си учебна година заявеният държавен прием е бил 1693 студенти. Документи за кандидатстване за учебната 2015/2016 година се приемат от 8 до 27 юни, като първият изпит по биология е на 29 юни. Очаква се резултатите от първото класиране да бъдат готови на 15 юли. За обучение на студенти по нова специалност се подготвят от университета-планира се да бъдат обучавани бъдещи кадри в сферата на информационните технологии и да се въведе магистърска програма по информатика.

Започна подготовката за кандидатстване по проект на ОП „Региони в растеж" за около 5 милиона лева, информират още от университетското ръководство. Със средствата се планира да бъде пребазирана библиотеката и да бъдат завършени 12 и 13 корпус, в които ще се изградят нови учебни зали.