Президентът откри учебната година в ПГСС Чирпан
Президентът откри учебната година в ПГСС Чирпан / DarikNews.bg, архив

Президентът Росен Плевналиев откри учебната година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан. В нея се обучават над 400 ученици в редовна, задочна и самостоятелна форма на обучение.

„Образованието е национален приоритет. Качественото такова, възстановяване и запазване на добрите практики - това са общоевропейски цели", обяви държавният глава.

Страната ни има нужда от добре подготвени специалисти, а младите хора - от мотивация да упражняват наученото. Те трябва да се върнат към икономиката, каза още Росен Плевнелиев.

Според него трябва да се направят законови промени за средното специално образование. Президентът допълни, че през следващите години земеделието ще се развива интензивно.

След тържествената церемония Росен Плевнелиев се срещна с преподаватели и възпитаници на гимназията и обсъди с тях въпросите за качеството на професионалното образование у нас и сътрудничеството между бизнеса и училището.

Като част от визитата си в Чирпан Росен Плевнелиев ще разгледа експозиции по повод 135-годишнината от рождението на Пейо Яворов и ще отдаде почит пред паметника на големия български поет и революционер.