зоопарк Стара Загора
зоопарк Стара Загора / Зоопарк-Стара Загора
Зоологическата градина в Стара Загора ще приема отново посетители през месец юли. Изпълнителите на проекта са категорични, че до тогава ремонтните дейности ще приключат. 

Ремонтът започна в началото на октомври 2019 година.

Реализацията на проекта за  реконструкция на зоопарка ще го превърне в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. Предвижда се изграждане на учебен център с експозиционна част. Цели се пълно подобряване на състоянието на цялата зона на зоопарка, която да бъде в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни.

Проектът включва още и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.
 
Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града – „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Година по-рано, се поставя началото му, когато от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност „Орманя” край град Ямбол.  Поделението подарява животното на тогавашното предприятие „Градини и паркове”.

Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е от 70 дка и е дом на над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.