катаракта
катаракта / Болница Тракия
Екипът на Офталмологично отделение в Болница "Тракия" започна кампания за профилактика и лечение на вътреочно перде (катаракта). Кампанията ще продължи до края на месец март.
 
Желаещите да се прегледат безплатно за катаракта могат да запишат час за преглед на тел. 0895582913 всеки делничен ден между 9 и 16 часа. Прегледите ще се проведат на 4, 6, 7 и 8 февруари.

До края на март ще бъде актуална обявената промоция от един от световните производители на бифокални изкуствени лещи, които коригират зрението както на близко, така и на далечно разстояние и  са много подходящи за възрастни хора, препоръчва д-р Валентин Христозов,  началник на отделението.
 
Премахването на вътрешно очно перде (така наречената старческа катаракта) се превърна в една от най-честите офталмологични операции. Катарактата представлява помътняване на лещата на окото. В нормално състояние очната леща е безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание и е важна част от диоптричния апарат на очната ябълка. При много хора, предимно на възраст над 60 – 65 години, лещата започва да губи своята прозрачност и помътнява. Човек започва да вижда като през замърсено стъкло и зрението му отслабва. „При някои пациенти този процес може да продължи с години, при други окото може да се „затвори“ само за няколко месеца“, казва д-р Валентин Христозов, началник на Офталмологично отделение в Болница „Тракия“. Това зависи от начина на живот, от начина на хранене, от обменните процеси в организма на конкретния човек.
Благодарение на модерната апаратура и големия опит на офталмолозите, лечението на катаракта вече е рутинна процедура в Болница „Тракия“, казва д-р Валентин Христозов. Имплантирането на вътреочни лещи лещи е подходящо и за хора без катаракта, но имат нужда от диоптрична корекция на зрението. Обикновено това са хора в активна възраст - над 40 – 45 години водещи динамичен начин на живот. Ежедневието им е свързано с честа смяна на дистанция –  далечна дистанция - шофиране, гледане на телевизор, средна дистанция – работа с компютър; близка дистанция – четене на книга, работа с документи. На тази възраст вече е невъзможно да се коригира зрението във всички дистанции чрез лазерна корекция, каквато офталмолозите на Болница „Тракия“ също извършват услешно вече 10 години. Мултифокалните лещи обаче решават този проблем, възстановявайки най-скъпото за всеки човек – зрението.