Преглеждат безплатно пациенти със захарен диабет
Преглеждат безплатно пациенти със захарен диабет / sxc.hu

Около 500 000 души са болните от диабет в България. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Данните за областта са, че болните са 10 000 души, но голяма част от тях не са регистрирани, информира Стефка Далакчиева, председател на сдружение "Диабет", в което членуват около 200 мъже и жени между 35 и 80 години.

Статистиката сочи, че от това заболяване в световен мащаб са засегнати над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват, а един умира от диабет. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

На 12 ноември от 17 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще се състои традиционния концерт с участието на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре", посветен на 14 ноември - Световен ден на диабетиците. Събитието се организира от Община Стара Загора и местното сдружение „Диабет".

Във връзка с Международния ден на диабета МБАЛ - Медицински комплекс "Берое" организира безплатни прегледи на пациенти със захарен диабет, които включват измерване на ръст, тегло, индекс на телесната маса и гликиран хемоглобин с експресен метод и при необходимост измерване на кръвна захар и консултация със специалист.Прегледите ще се извършат на 14 ноември в Медицински център Берое на ул. „Герасим Папазчев № 1 от 10,00 до 14,00 ч. (западно от ЖП гара).