Представители на ЦЕИ ще участват в международна среща в Люксембург
Представители на ЦЕИ ще участват в международна среща в Люксембург / DarikNews.bg, архив

„Младежка активност посредством изкуство" - това е темата на едноседмична международна среща, която ще се проведе в Люксембург в периода 9-16 октомври. В срещата ще участват двама представители на екипа на Центъра за европейски инициативи, които ще представят методологията на форум театъра, информира председателят на управителния съвет на ЦЕИ Красимира Каменова.

ЦЕИ прилага форум театъра като подход за иницииране на обществени дебати по проблеми, определени за важни от самите участници. До момента доброволци на организацията са създали и реализирали пиеси по метода на форум театъра за дискутиране на проблеми като алкохолни и наркотични зависимости, пристрастяване към компютрите, насърчаване на етническата толерантност, повишаване на екологичната култура. Инициативата в Люксембург се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие". ЦЕИ участва в проекта в партньорство с организации от Люксембург, Италия, Португалия, Румъния и Турция.

В началото на октомври стартира проектът „Законност = активно гражданство", който е подкрепен от програма „Европа за гражданите" и ще се изпълнява за срок от 12 месеца. Проектът има за цел да насърчи активното гражданско участие в превенцията на престъпността и да инициира общоевропейски дебат за ролята на младежките и студентските организации във формирането на среда на обществена нетърпимост към нарушаването на човешките права.

Дейностите ще бъдат осъществени едновременно на територията на България, Естония, Испания, Италия и Франция. Планирани са и три международни прояви в Париж, Барселона и Палермо, в които ще се включат и 20 български младежи на възраст между 18 и 30 г.

В ход е конкурсната процедура по набиране на участници в проекта. Младежите, които проявяват интерес, следва да изпратят мотивационно писмо на електронна поща eurocentresz@gmail.com в срок до 31 октомври.