Гърция лято плаж
Гърция лято плаж / IStock
Кризисен план за подпомагане на туроператорския бранш и туристическите агенции, е основното искане на сектора. Днес негови представители, засегнати от пандемията от коронавирус, излизат на протест пред Министерски съвет и ще настояват за безвъзмездна помощ за най-засегнатите.

По думите на Кремена Стефанова, която е представител на туристическа агенция в Стара Загора, кризата с коронавируса буквално е стопирала нейната работа и тази на колегите й от страната.

„Пандемията стана причина голяма част от пътуванията да бъдат отменени, туристите с предварителни резервации започнаха да ги анулират, да искат връщане на пари, което практически няма как да стане, защото както те капарират към туроператора, така и агенциите са капарирали средства към съответния контрагент и контрагента към хотела.

Изпаднахме в изключително тежка ситуация, в която Министерството на туризма нито за миг, не застана зад бранша. Дадоха позволение за издаване на ваучер - споразумение, с който клиентът да запази сумата си и да я използва за бъдещ период, а с  още по-големи мъки, протести и разговори, се отложи възстановяването на суми до 1 година“,  коментира Стефанова.

представител на туристическа агенция
Кремена Стефанова,личен архив


От бранша отчитат, че работата е намаляла наполовина в сравнение с предишни години, като в момента единствено летният сезон би могъл да спаси минимална част от работещите в сектора с резервации за българско Черноморие.

Кремена Стефанова смята, че един от големите проблеми пред нея и колегите й, са мерките, наложени на влизане от Турция към България.

„Резервациите на голяма част от бранша са насочени именно към нашата съседка, но поради карантината, пътуванията не могат да се осъществят. Ако те станат възможни поне през месец септември, макар и малко, ние, работещите в туристическите агенции, ще успеем да „закрепим“ положението. Необходим е кризисен план за целия сектор“.

Практическо осъществяване на грантова програма за подпомагане на бранша с 10% от оборота им за предходната година, съдействие за среща с премиера Бойко Борисов, да бъде внесено предложение за удължаване срока на действие на чл. 25-ти и по възможност отмяна на карантина за Р Турция, са част от исканията за спасителен план на работещите туроператори и туристически агенции.