Представиха първата книга-игра за деца
Представиха първата книга-игра за деца / DarikNews.bg

Първата книга-игра за деца бе представена от нейния създател Никола Райков. Книгата се нарича „Голямото приключение на малкото таласъмче" и е подходяща както за най-малките, така и за възрастните.

„През 90-те години подобни книги-игри бяха изключително популярни. Издадени бяха около 200 такива заглавия, с което страната ни се нареди на първо място по брой издадени книги-игри на глава от населението. Оказа се обаче че всички те са предназначени повече за тинейджърите, а не за децата. Дори в световен мащаб почти не са правени подобни книги. Има един опит през 1984 г. в Англия и САЩ, но там са адаптирани класически произведения", обясни авторът Никола Райков.

Книгата предлага 20 различни финала като няма нито един отрицателен герой и нито един лош край. „В приказките, които четем на моя син доста често има убийства и лоши герои, които според мен не са подходящи за малки деца. Затова предпочетох в тази да няма такива", обясни Райков.

Това е първата книга за деца на 31-годишният старозагорец и първото му самостоятелно произведение. Преди това Никола Райков има няколко разказа за възрастни, автор е на филмов сценарии, който печели наградата за „най-добър филмов проект" на международния фестивал за кино в Балчик. Райков е завършил информационни технологии в Чикаго, занимава се с уеб- и графичен дизайн.

Книгата се разпространява единствено чрез онлайн поръчка, по същия начин тече и рекламата й. Хартиеният вариант е отпечатан в Пловдив като тиражът е в размер на 1000 бр. Една четвърт от него вече е продадена.

„Исках да дам възможност на родителите да се включат активно в игрите на децата си. Освен това се надявам да развивам въображението на по-малките. Ако се съди по отзивите, които съм получил до този момент, целите са изпълнени. Няма нито един отрицателен коментар, някои дори са крайно положителни. Купуват я както за децата и внуците си, така и за подарък на друг възрастен", обясни Никола Райков.

В сайта на книгата в интернет може да бъде открит и безплатен вариант. „Наясно съм, че има хора, които не биха могли да си позволят да я поръчат. Освен това искам всеки да се убеди, че книгата ще му бъде полезна преди да я купи. Информираният избор е важен. Затова пуснах и безплатна версия на сайта", обясни авторът на „Голямото приключение на малкото таласъмче.