Представиха новия ръководен екип на Операта
Представиха новия ръководен екип на Операта / DarikNews.bg

Новият директор на Държавна опера-Стара Загора Петко Бонев представи екипа, с който ще работи в началото на този сезон. „Заместник директор по икономическите и административни дейности ще бъде Мария Иванова. Заместник директор по техническите въпроси ще бъде Радостина Донева. Заместник директор по художествените дейности е Тоня Петрова. Тя обаче ще остане само до средата на октомври.

Премахната е длъжността консултант-управление. Няма и длъжност програмен директор. Тя се трансформира в артистичен секретар. Такъв ще бъде Ирина Фратева. Тя, както и техническият секретар ще бъдат на изпитателен срок до края на годината. Правя това, защото са хора, с които не съм работил и искам първо да проверя как ще се впишат", обясни Петко Бонев.

Премахната е и длъжността музиколог. Тя ще се трансформира в драматург. Главен гост-диригент пък ще бъде Лучано ди Мартино. Досегашният главен диригент Диян Чобанов е с прекратен трудов договор. Като диригент в операта пък остава досегашният временно изпълняващ длъжността директор Красимир Къшев.

„Докато е бил директор той е бил в неплатен отпуск като диригент. Прегледах внимателно документацията в неговия случай, открих някои нередности, но срокът за обжалването им вече е изтекъл. Разговаряхме с господин Къшев, той ще остане на работа при нас, дори планираме съвместен проект през ноември", обясни настоящият директор на Държавната опера.

Петко Бонев допълни, че е получил извинение от част от артистите, посрещнали го с протести през юли. „Приех извинението, макар че няма да забравя това посрещане. Проучвам внимателно ситуацията със синдикатите и с колективния трудов договор, защото там има неща, които ме притесняват. Догодина вероятно ще направим промени в тази посока", обяви директорът на Операта.