Представиха новата Рамкова програма за интегриране на ромите
Представиха новата Рамкова програма за интегриране на ромите / DarikNews.bg

Областният управител Йордан Николов поиска от Регионалната дирекция за национален строителен контрол списък на незаконните постройки в Старозагорска област. Това стана по време на дискусия, провела се след представянето на новата Рамкова програма за интегриране на ромите в обществото.

Водещи принципи в нея са десетте принципа за включване на ромите, залегнали в Директива на ЕС от 8 юни 2009 година. Сред тях са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост, култура, недискриминация и равни възможности.

По време на дискусията Николов припомни голямото земетресение в Турция преди години, което предизвика срутване на стотици некачествено построени домове и доведе до големи човешки загуби.

Той информира, че е сигнализирал и за социалния проблем в Раднево, където бяха съборени къщите на 34 ромски семейства и повече от година вече чакат старта на общински проект за строителство на новите им домове.

В заседанието участваха още Ахабни Башян- държавен експерт в секретариата на Националния съвет за сътрудничество по Етнически и демографски въпроси, главният специалист "Етнически и демографски въпроси" в областната администрация Михаил Михайлов, шефове на регионални структури, заместник кметове на общини в областта.