Последният човек
Последният човек / Dariknews.bg
Най-новият спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора е „Последният човек“  по романа на Джордж Оруел „1984“, съобщи директорът на театъра Дарин Петков.
 
„Това е отдавнашна наша мечта, дойде времето да направим театрален еквивалент“, допълни Петков.  По думите му време е да се каже какво ни вълнува, какво мислим за този роман, който е вечен.
 
„Първото заглавие, което Оруел обмисля е „Последният човек в Европа“, затова се спряхме на това заглавие“, поясни Веселка Кунчева, режисьор на спектакъла. Според нея, чрез текста на Оруел искаме да предвидим какво ще се случи с нас в бъдещето в този свят, в който има изместване на ценностната система, на морала и т. н . Започва се със затворен свят, в който свободата не съществува.  Сценографското решение е човешка глава затворена в една кутия, има и средновековни уреди за мъчение. Идеята е, че съвременния човек не осъзнава оковите, в които е вкаран.
 

Последният човек
Dariknews.bg


За този спектакъл старозагорският театрален екип се готви от миналата година. На 15 август 2018 г. на сцената на театъра стартира втори етап на десетото издание на Международната творческа лаборатория – ателие, която е фокусирана върху романа на Оруел „1984“. Темата, която изследва творческият екип е човекът в нашето съвремие, как се чувства той, какво се случва с него, какви процеси протичат и може ли да оцелее. 
 
Сценографията на „Последният човек“ е дело на Мариета Голомехова, музиката на Христо Намлиев и Милица Гладнишка, а хореографията на  Мария Димитрова. Милица Гладнишка се изявява и в ролята на гласа на Големия брат в пиесата.
 
За премиера на 31 юли от 19.30 часа всички билети вече са продадени. Следващите представления са на 18 и 19 септември отново от 19.30 часа.