Предлагат музей на открито в обновения Летен театър
Предлагат музей на открито в обновения Летен театър / DarikNews.bg, архив

Да има музей на открито в обновения Летен театър, е предложението на кмета Живко Тодоров, което ще се разгледа от общинските съветници на утрешната сесия.

Община Стара Загора изготви проектно предложение „Създаване на музей на открито в обновения и реконструиран летен театър и околното му пространство в парк „Митрополит Методий Кусев", с което ще кандидатства по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства" за сумата от 1 347 121.48 евро.

Това е комплексен проект, който включва реконструкция на летния театър и превръщането му в музей на открито, като се запази функцията му на културно средище. Предвидено е включване на представители на различни етноси във всички дейности, свързани с популяризацията на културното наследство. Проектът цели да ангажира млади творци, местни младежи и деца от мултиетнически произход, които да потърсят артефакти от културното наследство на Стара Загора, да ги претворят в съвременни изяви, като по този начин им вдъхнат нов живот.

Изискванията на Програма „Културно наследство и съвременни изкуства" е при извършване на строително-ремонтни работи в сгради - общинска собственост да бъде представено решение на Общински съвет, че предназначението на сградата няма да бъде променяно за период не по-малък от 10 години след приключване на дейностите по проекта.