Снимка:
Снимка: / 24 май, Община Севлиево
България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете в цялата страна ще се проведат шествия и тържества.

Церемонията в Стара Загора започва в 10.00 часа  на площада пред общината с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ и хорово изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“. Шествие от три лъча със студенти и ученици ще се събере пред двете сцени на новия площад. Към небето ще полетят балони с буквите от българската азбука. Под звуците на Националния химн ще бъдат издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. 

След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката. Празникът ще завърши с концерт на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“ и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Днес отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий -създатели на първообраза на българската писменост - глаголицата. 
 
Българската азбука - кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа през 9 в. с протекцията на цар Борис I и с каноничното признание на Константинопол и Ватикана. Нейни създатели и разпространители са учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Те я утвърждават като обучават хиляди свещенослужители на новата писменост и слово.
 
Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял свят. Освен у нас тя еизползвана в Русия, Беларус, Казахстан, Босна и Херцеговина, Украйна, Сърбия, Черна гора и други държави.
 
От 1 април 2007 г. кирилицата става и третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.