Правят възстановка на посрещането на Тервел в Берое
Правят възстановка на посрещането на Тервел в Берое / Регионален исторически музей

Историческа възстановка на посрещането на хан Тервел в Берое ще бъде направена на 20 септември от 19,00 до 20,30 часа на Античния форум в Стара Загора.

Тя е част от VІІ-ми ежегоден младежки фестивал на изкуствата "Различният поглед" и е съвместна продукция на Регионален исторически музей - Стара Загора, „Сдружение за съвременно изкуство и култура - Различният поглед" и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур".

"Поводът за тази възстановка е фактът, че средновековния град Берое влиза в пределите на българската държава именно при хан Тервел след 708 г. Този изключително важен исторически факт е крайно време да бъде популяризиран сред старозагорската общественост. Датата е съобразена и с още един факт - предстоящото провеждане на Нощта на изкуствата на 26 септември. Сценарият за възстановката е разработен от Мариан Минкова - главен уредник в отдел "Нумизматика" в Регионалния музей и доктор по археология", обяви директорът на музея Ангел Динев.

Възстановката ще бъде предшествана от дефиле на участниците в нея по пешеходната зона на Стара Загора. Участие във възстановката ще вземат 40 души.

Представят се бойни сцени, пресъздаващи помощта на българските воини, водени от Тервел, който помага на отстранения от власт византийски император Юстиниан II да си възвърне престола. Тервел получава в знак на благодарност областта Загора, короната на кесар, скъпоценности и много дарове. Пресъздава се и тържественото посрещане на Тервел в Берое, в автентичната атмосфера на Античния форум.

Чрез възстановката ще се популяризира факта за помощта, която Тервел оказва на Византийската империя като възпрепятства арабските нашественици да навлязат в Европа, за което е канонизиран като светец от Източната и Западната християнска църква - свети Тривелий Теоктист, спасител на Европа.