Правят групи за емоционална подкрепа за семейства с недоносени деца
Правят групи за емоционална подкрепа за семейства с недоносени деца / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Семействата на недоносени деца и такива в тежко здравословно състояние вече имат възможност да получат емоционална подкрепа на територията на Стара Загора.

Инициативата на фондация „Нашите недоносени деца" предвижда в групите за психологическа подкрепа да се включат семейства, както на новородени, които все още са в неонатологично отделение, така и на по-големи деца. Групата цели да подподомгне емоционално семействата в тежкото изпитание да са родители на недоносено дете/деца, да подкрепи връзката с децата им и не на последно място да ги срещне с други родители в подобна на тяхната ситуация, с които да обменят опит и да споделят преживяванията си.

Групите за емоционална подкрепа са обичайна практика в много държави, защото са доказали своята ефективност при справяне с травмата от преждевременното раждане и стресът от страха за живота на деца, родени твърде рано и твърде малки.

Групите се състоят от максимум дванадесет души, а срещите са веднъж седмично. Водещ е фамилният психотерапевт Красимира Иванова.