Правилник има, предстои избор на омбудсман
Правилник има, предстои избор на омбудсман / netinfo
Общинският съвет прие на второ четене Правилник за организация и дейността на обществения посредник , с мандат от четири години. Изборът на омбудсман ще се извърши до три месеца след влизане в сила на настоящия Правилник.

Повече от два часа съветниците разсъждаваха върху предложения текст. В него е записано,че за обществен посредник може да бъде избран всеки пълнолетен, вменяем и неосъждан български гражданин, който има завършено висше образование, степен “магистър” и притежава осигурителен стаж не по-малко от 10 години.Той трябва да бъде личност с авторитет и висок морал.

При осъществяване на дейността си общественият посредник ще се подпомага от сътрудник. Работата на омбудсмана и неговия сътрудник ще се финансира от бюджета на Общината. Заседателите гласуваха месечното възнаграждение на омбудсмана да бъде 90% от основното месечно възнаграждение на председателя на Общинския съвет , а на сътрудника - 70% от основното възнаграждение на обществения посредник. Няма да се допуска финансиране от анонимни източници или дарения, пише оше в приетия Правилник.

Омбудсманът ще отчита дейността си на всеки шест месеца пред Общинския съвет.

На заседанието си заседателите приеха на първо четене допълнение към Наредбата за местните такси и цените на услугите. Предложението е на общинския съветник от ВМРО-БНД Кристиан Петков и цели 10 % намаление на такса смет за търговците, които заменят найлоновите торбички с оксо- или биоразградими торби и опаковки. Предстои да бъде уточнен механизмът за контрол.

Да бъдат разкрити пет центъра за настаняване от семеен тип “Малък групов дом”, гласуваха още общинските съветници.