Пожар близо до Гробищния парк на Стара Загора
Пожар близо до Гробищния парк на Стара Загора / netinfo

Три полумасивни постройки и около 25 дка лесонепригодни площи са били унищожени днес по обед близо до  гробищния парк на Стара Загора.

Пожарът е ликвидиран в 13.30 ч.

След извършената проверка е установено, че пожарът е причинен от собственик на полумасивна постройка в района, който запалил отпадъци в стопанисвания от него имот. Поради ветровитото време огънят бързо се разпространил в сухата растителност на север и запад и обхванал съседните временни и стопански постройки.

В гасителните действия са участвали седем огнеборци от Районна служба "Пожарна безопасност и спасяване"  с два противопожарни автомобила. На място са били изпратени и три високопроходими автомобила на Дирекция "Гражданска защита".В готовност са приведени и силите, и средствата на Община - Стара Загора.

От Районна  служби за пожарна безопасност и  спасяване предупреждават при никакви  обстоятелства да не се пали огън на открито във ветровито време - вятърът способства за пренасяне на запалени частици на големи разстояния и може да доведе до бързо разпространение на пожара.

Да се проявява изключителна предпазливост и при палене на огън за битови цели в селските дворове - при готвене, приготвяне на зимнина и др. Огнището трябва да бъде обезопасено, да се намира далече от стрехите на сградите и клоните на дърветата и да не бъде оставяно без наблюдение. След приключване на съответната дейност, огнището трябва да бъде обилно загасено с вода. 
 
Пожарникарите припомнят, че паленето на стърнища е абсолютно забранено и санкциите за нарушителите са сурови.