Повече заразени с туберкулоза деца в Старозагорско
Повече заразени с туберкулоза деца в Старозагорско / Dariknews.bg

Все повече деца се разболяват от туберкулоза в Старозагорско. Данните изнесе управителят на Областния диспансер за белодробни заболявания д-р Любен Любенов.

"С около 250 човека са намалели болните през миналата година. Средно за страната през 2008-ма жълтата гостенка е повалила 37% на 100 хиляди, в Старозагорско данните сочат 33%", отчете д-р Любенов.

Най-уязвими от болестта са децата до 5-годишна възраст. Петима пациенти са починали от туберкулоза в Старозагорско през миналата година.  Според черната статистика от началото на годината  в старозагорската болница е починала още една пациентка с това заболяване.

До момента има настанени за лечение в града 14 възрастни и две деца с тежката диагноза.

"Работим по Национална програма за борба с туберкулозата и смятам, че ако се запазят темповете на работа ще можем да се справим с това заболяване. В срок от 5-6 години ще се намали заболеваемостта и ще говорим за туберкулозата в минало време", каза д-р Любенов.

Програмата за действие е започнала преди 3 години и ще продължи още една. Финансирането е от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. От там отпускат 7 млн. евро, от които до момента са усвоени 4.5 млн.

"Ако представим добри резултати, има опция за удължим срока на програмата с още 4 години", допълни д-р Любенов.  В работата по превенция и контрол на заразната болест в страната помагат и 13 неправителствени организации. В Старозагорско двама сътрудници от Сдружение "Свят без граници" информират рисковия контингент сред ромското население за опасността от жълтата гостенка.

 "Ежеседмично с тях обикалят и две патронажни сестри. Веднъж месечно във визитацията се включват и експерти от РИОКОЗ - Стара Загора", каза в Международния ден за борба с туберкулозата - 24 март, председателят на сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев.