Повече сигнали за деца в риск през 2011 в региона
Повече сигнали за деца в риск през 2011 в региона / DarikNews, архив
Повече сигнали за деца в риск през 2011 в региона
45267
Повече сигнали за деца в риск през 2011 в региона
  • Повече сигнали за деца в риск през 2011 в региона

Броят на постъпилите сигнали за деца в риск се увеличава, сочат данните на отдел „Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане". През цялата 2010 година са били постъпили 351 такива сигнала. А за периода от началото на 2011 до 26 септември сигналите са 446 на брой. Понякога един сигнал се касае за повече от едно дете.

През тази година са се увеличили и сигналите за съжителство на малолетни и непълнолетни момичета с пълнолетни или не представители на силния пол. Тази ситуация по закон е наказуема. Общо са получени 15 такива сигнала - 13 непълнолетни и 2 малолетни лица. В тази ситуация ние сме длъжни да уведомим прокуратурата.

Освен това има 40 сигнала от МБАЛ - Стара Загора, за 38 непълнолетни които са родили и 2 малолетни. В голяма част от тези 40 случая момичетата заявяват, че не желаят да полагат грижи за детето и то се настанява в дом.

На фона на тази статистика от отдел „Закрила на детето" в Стара Загора споделиха, че в момента тече процедура за настаняване на бебе в приемно семейство.

Постижението за отдел „Закрила на детето" е, че до момента през 2011 година 50 деца в риск са изведени от специализираните институции. 23 от тях са върнати в биологичните им семейства, а 27 деца са настанени в семейства на роднини и близки.

Зачестили са и уведомителните писма от страна на разведени родители, че другият родител не изпълнява решенията по развода или влияе неблагоприятно на детето при определените от съда срещи.
Какво още сочи статистиката за тази година, чуйте в прикачения звуков файл от началника на отдел „закрила на детето" в Стара Загора Валентина Бонева.