Повече от 500 шофьори без контролни точки
Повече от 500 шофьори без контролни точки / DarikNews.bg/архив

С 230 по-малко са катастрофите в Старозагорска област в сравнение с първите пет месеца на изминалата година. Почти двойно е намалял и броят на пътните инциденти с пострадали деца. Повече от половината устаноени нарушение на Закона за движение по пътищата са за превишаване на максимално разрешената скорост.

От началото на годината в Старозагорска област са регистрирани 555 пътно транспортни произшествия , при които са загинали 21 и са ранени 129 души. Повече от половината от катастрофите са станали на територията на общините Стара Загора и Опан, където през периода са загинали 11 човека и са пострадали 63-ма. Почти една трета от катастрофите са станали на територията, обслужвана от РУ "Полиция" - Казанлък.

108 от тежките катастрофи са по вина на водачите, най-често заради превишена скорост. Отнемането на предимство е втората по тежест причина за пътнотранспортните произшествия. Поради управление след употреба на алкохол от началото на годината до края на април са причинени 8 тежки пътнотранспортни произшествия с двама убити и двама ранени.

Четири инцидента с двама загинали и четирима ранени са причинени от нарушения на пешеходците.

Съставени са 14 167 акта за административни нарушения на Закона за движение по пътищата, а 9471 нарушители са глобени с фиш.

На 265 водачи са отнети временно книжките заради шофиране след употреба на алкохол.

С наказателни постановления са отнети 16 272 контролни точки, като на 565 водачи от областта вече са отнети всички контролни точки.