Повече от 30 старозагорци посетиха пункта за измерване на сърдечно-съдовия риск
Повече от 30 старозагорци посетиха пункта за измерване на сърдечно-съдовия риск / cнимкa: sxc.hu

Повече от 30 старозагорци посетиха до този момент временния пункт за прегледи и измерване на сърдечно-съдовия риск. Пунктът се намира в сградата на БЧК и ще бъде отворен до 15 часа.

Акцията е по повод международния Ден на сърцето.

"Ние измерваме кръвното налягане на хората, разговаряме с тях, насочваме ги към личния им лекар или кардиолог, ако установим, че е необходимо. До момента само двама души от 34 са с по-високо от нормалното кръвно налягане. Всички, които ни посетиха получиха и листовки, разпространени от доброволците на БМЧК, а материалите са предоставени от Регионланата здравна инспекция. Посетиха ни хора, предимно в активна възраст и сме изключително доволни, че за повечето оттях не съществува сърдечно-съдобв риск, тъй като тяхното кръвно налягане е в нормите", разказа за Дарик радио д-р Галя Ченгалова.

Според Световната здравна организация почти половината смъртни случаи в Европа са следствие от сърдечно-съдови заболявания. Водещи кардиолози изтъкват, че 80% от жертвите могат да бъдат спасени при по-сериозен контрол на рисковите фактори - пушене, неправилно хранене и липса на физическа активност, наднормено тегло и стрес.