Потвърдиха: Въздухът над Стара Загора не е замърсен
Потвърдиха: Въздухът над Стара Загора не е замърсен / DarikNews.bg,архив

През последното денонощие на територията на област Стара Загора не е установено замърсяване на въздуха.Това е констатирано след като екипи на Областно управление „Гражданска защита", Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве и Регионалната инспекция по околната среда и водите са извършили проверки в селата Змейово и Сулица в 5:30 часа тази сутрин.

Проверките са направени по разпореждане на областния управител Йордан Николов.

От Регионалната екоинспекция съобщават,че с преносима апаратура на Гражданска защита и РИОКОЗ са извършени измервания на концентрациите на серен диоксид, азотен диоксид, сероводород, общ прах и аерозоли на оловото в атмосферния въздух в селата Змейово и Сулица.Измерените нива по тези показатели не показват превишения на регламентираните норми.

Автоматичните пунктове за контрол на въздуха на Регионална лаборатория - Стара Загора, разположени в селата Остра могила, Ръжена, Могила и градовете Стара Загора и Гълъбово също не показват превишения на средночасовите норми. Контрол на състоянието на въздуха и анализа му обхваща и измерваните метеорологични параметри. За сутрешните часове на деня автоматичните станции са регистрирали висока влажност на въздуха, която е в порядъка от 86 до 100 %.

Допълнителни измервания на качеството на въздуха се провеждат в село Сулица и чрез апаратура на Тракийския университет. Качеството на въздуха в селото ще продължава да се контролира и през следващите няколко денонощия от Мобилната апаратура на Регионална лаборатория. Станцията ще бъде разположена в следобедните часове на днешния ден в централната част на село Сулица.

Проверките в сутрешните часове на деня са извършени във връзка с решение на Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи при областния управител от 5 август 2010 г. за свовременен контрол при постъпване на сигнали за замърсяване на въздуха.