Потвърдиха ареста на Стоян Пашов
Потвърдиха ареста на Стоян Пашов / Светла Тенева

Състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди наложения от Районния съд в Казанлък постоянен арест на 37-годишния Стоян Пашов от Казанлък. Мъжът обжалва мярката за неотклонение пред Окръжния съд в Стара Загора, който заседава малко след 11.30 часа.

Срещу Пашов има повдигнато обвинение за изготвяне на неистински документи - престъпление по член 308, ал. 3 от Наказателния кодекс.

В печатницата на Пашов в казанлъшкото село Черганово при полицейска операция служителите на МВР намериха фалшиви свидетелства за управление на моторно-превозно средство, винетни стикери и други документи. Според разследващите Пашов е бил подпомаган от Стефан Кемалов в намиране на клиенти за фалшивите документи.

Пред съда Пашов поиска да бъде пуснат под парична гаранция или домашен арест, тъй като в следствения арест е получил бъбречна криза. Освен бъбречното заболяване той имал и анемия, поради което помоли съдът да му наложи по-лека мярка за неотклонение.

Прокурорът по делото Стефан Петров обаче поддържаше искането на казанлъшката прокуратура за постоянен арест, тъй като става дума за обвинение, по което Пашов вече е осъждан.

През 2002 година мъжът е имал наложена ефективна присъда от 3 години и 9 месеца "лишаване от свобода" на Пловдивския окръжен съд.

Обвинението е за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 10 години, посочи още прокурорът, който подчерта и високата степен на обществена опасност на дееца.

Въпреки че защитата на Пашов предостави на съда 11 медицински документа за заболяванията на казанлъчанина съдът не разреши на този етап да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза , а малко след това потвърди наложения от по-рано арест на Пашов.