/ Община Стара Загора
Те са от експозицията на музей "Неолитни жилища"
На 18 януари, от 13.00 часа в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей-Стара Загора, ще бъдат открити две нови мащабно уголемени фигури от експозицията на музей "Неолитни жилища", съобщиха от Общината.

Те ще бъдат последните две фигури от композицията и ще допълват атракциите за любителите на културния туризъм в парка, където през 2022 г. бяха поставени други две пластики на праисторически фигурки от музей „Неолитни жилища“.

И тази година е осигурен терен за засаждане на коледни елхи и борчета в Стара Загора

Репликите отново са дело на старозагорския творец Цветан Четъшки. Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на Регионален исторически музей.

За оригиналите:

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Ранен халколит - нач. на V хил. пр. Хр., открита в селищна могила при язовир "Чаталка", Старозагорско. Лицето е оформено с ромбовидна форма, очите са притворени. Подчертани са носа, ноздрите и устата.

По ушите има пробити малки отвори, в които вероятно са били поставени медни обеци. Горната част на главата е оформена с овална издатина, което показва, че антропоморфната фигурка, част от която е била главата, е заемала висока позиция в йерархията на древните божества.

Глава на керамична антропоморфна фигурка, Късен халколит - края на V хил. пр. Хр., открита в селищна могила край село Диня, Старозагорско Уникално произведение на антропоморфната пластика от периода на късния халколит.

Главата изобразява лице на мъж с притворени очи, с моделирани нос, уста и украса под нея. Горната част на главата е украсена с врязани линии, запълнени с бяла и червена материя. Вероятно това е фигурка на върховния бог-небе.

Според вярванията на древните, от неговия свещен брак с богинята-майка се ражда плодородието на нивата, в кошарата и в дома.