Поредна акция за кастриране на бездомните кучета и котки в Казанлък
Поредна акция за кастриране на бездомните кучета и котки в Казанлък / Sofia Photo Agency

От 30 април до 5 май за единадесети пореден път в Общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък ще се проведе акция за кастриране на бездомните кучета и котки. Дейностите се извършват съвместно със с Австрийско-българската организация за защита на животните. Ще бъдат кастрирани само бездомни кучета и котки.

С решение № 160/19.03.2012 г. на Общински съвет-Казанлък, по предложение на Община Казанлък, бе дадено съгласие за сключване на договор за сътрудничество между Община Казанлък и сдружението „Австрийско-българска помощ за животните" - Австрия, за съвместна дейност за овладяване популацията на бездомните кучета. Това ще стане чрез улавяне и кастрация. Договорът е за срок от три години.

Подготвена е промяна и на Наредба №7 за отглеждане на животни на територията на община Казанлък, в която ще има отделен раздел „Безстопанствени и безнадзорни кучета".

Общинският приют за безстопанствени кучета се намира на 300 м северно от Художествената гимназия. Отговорник за него е ветеринарният лекар д-р Генко Мирев. Казанлъчани имат възможност да си осиновят куче. Отделно от това, специалистите в Община Казанлък реагират на всеки сигнал или жалба на граждани, свързана с бездомните кучета, като последната такава е за няколко кучета около „Катекс". Животните са уловени и са настанени в приюта.

За повече информация: 0431/98378 - д-р Антония Илиева, ст. експерт „Ветеринарно-санитарни дейности" в Община Казанлък.