ин витро
ин витро / ThinkStock/Getty Images
Предложението за приемане на Правилник е на общински съветник от ВМРО
Общинският съветник от ВМРО в Павел баня Николай Марков внесе предложение за приемане на Правилник за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

България е сред страните с най-ниска раждаемост, а демографските процеси в страната ни са едни от най-тревожните в света. Мнoгo ce гoвoри нa тaзи тeмa, нo зa cъжaлeниe, нe ce прaви достатъчно. Cрeднoтo бългaрcкo ceмeйcтвo ceгa e c oкoлo 1,5 дeцa, при нeoбхoдим минимум oт 2,1 дeцa зa прocтo възпрoизвoдcтвo нa нaceлeниeтo. Дeмoгрaфcкaтa пoлитикa трябвa дa ce прeвърнe в наш приоритет. Зaщoтo cтaвa думa зa cъдбaтa нa Бългaрия. Десетки общини в България от години отделят средства от бюджетите си, като родените деца са стотици. Нека последваме примера им.

Нека подпомогнем и семействата от нашата малка община, които нямат тази възможност, но искат да имат свои деца, пише в мотивите си общинският съветник.

Николай Марков отдавна работи в посока на приемане на документа, за да може община Павел баня да помага на двойки с репродуктивни проблеми да имат деца. Отскоро той е поканен от Фондация „Искам бебе“ и е доброволен член в това голямо семейство на хора, помагащи на каузата за повече бебета за България.

Съветникът от ВМРО е гласувал за приемането на бюджета на общината за 2020 г. след разговор с кмета, на който е получил уверение, че предложението му за помагане на двойки и семейства с репродуктивни проблеми ще бъде подкрепено. Идеята подкрепят и мнозинството общинските съветници.