Полицейската дейност е затворен кръг
Полицейската дейност е затворен кръг / netinfo
Полицейската дейност е един затворен кръг. Основните ни усилия са насочени към спазването на законите и прозрачност в работата , в името на доверието на обществото и неговата подкрепа.
Това каза в Казанлък директорът на Института за нововъдения в областта на обществената сигурност в град Мейн –Огъста в Съединените американски щати.
Бившият полицейски началник на полицията в щата Мейн и настоящ професор бе в града в рамките наедноседмичната си визата в страната, по покана на Академията на МВР, с която американският институт си сътрудничи вече трета година.
Голямата и крайна цел на посещението на един от най- уважаваните професори по обществена сигурност в САЩ е изготвянето на доклад с препоръки, констатации и изводи, които българските топ полицаи трябва да прочетат и на база на които да генерират нови идеи, нови мерки с цел повишаване ефективността на доверието между полицията и обществото и чийто краен резултат да е по-добрата сигурност за гражданите.
В рамките на своята обиколка из страната, професор Мъирс ще посети градове, в които има различни обучителни центрове на МВР.
Целта е да се запознае с практиките по прилагането на модела “Полицията близо до обществото” .
Заедно с директора на американския институт тук бе деканът на факултет “Полиция” , при Академията на МВР- доцент Николай Николов.
По думите му, българската полиция ще използва иновациите и новите форми на работа, създадени в института в Мейн за гарантиране сигурността на гражданите.
Като част от тази гаранция е и предложението на новият вътрешен министър Михаил Миков за създаване на нова дирекция “Вътрешна сигурност” към МВР, която ще е на пряко подчинение на министъра. Целта на дирекцията ще е превенция на корупционните механизми в системата.