Поклоници отпътуват да помагат на монасите в Зографския манастир
Поклоници отпътуват да помагат на монасите в Зографския манастир / DarikNews.bg

Група от поклоници от Стара Загора и Казанлък ще отпътува за пореден път, за да помага на монасите от българския манастир „Зограф" на Атон.

14 мъже заминават на 7 ноември. В продължение на седмица ще дарят труда си на светата обител, съобщи ръководителят и инициаторът на начинанието Димо Узунов.

В навечерието на 16 ноември, известен още като Малък Гергьовден, старозагорци и казанлъчани ще почистят църковната утвар в трите черкви на българския манастир в монашеската република.

Сред поклониците са директорът на националния парк-музей Шипка- Бузлуджа Данчо Данев, директорът на областно пътно управление в Стара Загора инж. Петър Николов, двама бизнесмени, пенсионери, един ученик, журналистът от казанлъшкия вестник „Искра" Петър Марчев и др.

Поклоници отпътуват да помагат на монасите в Зографския манастир
netinfo

Традицията за подпомагане на монасите в българския манастир има десетгодишна история, разказа Димо Узунов, който е поставил нейното начало през 2001 г.

От тогава над сто мъже всяка година са помагали със средства и труд на българската света обител.

През годините поклониците са помагали с каво ли не - от направата на съвременна и безопасна електрическа инсталация на манастира, до осигуряване на дентална и медицинска помощ за монасите. Последно през пролетта група старозагорци засадили лозе с десертно грозде за монасите, които в момента са около 50.