изложба БАН
изложба БАН / Деляна Бобева
Нетрадиционна изложба- кауза, под името "Пантеон на Българското Възраждане", е подредена във фоайето на Музея на розата в Казанлък. Експозицията, включва 12 постера със снимки, ценни артефакти и оригинални документи на български будители и патриоти, просветни и църковни дейци, революционери и търговци,.останали встрани от масовото обществено знание.

Посветена е на 150-годишнина на БАН и е подготвена от Научния архив на Академията. Казанлък е първият град, след София, в който експозицията гостува. Поканата за това е отправена от координатора на Регионалния академичен център към БАН в Казанлък инж. Владимир Чучумишев, с домакинството на Музей на розата.

Изложбата е изготвена от фотографии и документи от частните колекции на двама съвременни български будители- художникът и възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия Александър Алексиев и инж. Георги Мъндев, които близо 4 десетилетия събират из различни краища на страната и Европа „захвърлената“ част от българската история по време на Възраждането, до края на 19-ти век.

Сред намерилите място в 12-те постера със снимки и документи на български родолюбци и патриоти, е и тази на свещеника от град Елена, благословил Ботевата чета при слизането ѝ на Козлодуйския бряг Сава Катрафилов, чийто внук – съименик е първият киномеханик в Казанлък и прекарва целия си съзнателен живот в града на розите. Сава Катрафилов - внук, си отиде от живота преди близо 2 години. Банкерът на Хъшовете от Браила и Букурещ и дарител на първите стихосбирки на Христо Ботев и Стефан Стамболов – Димитър Горов също е сред героите, включени в изложбата. В експозицията могат да се видят също  снимка  на предвестника на Априлското въстание Брайко Енев и печатът на БРЦК.

„Пантеон на българското Възраждане“ ще гостува до средата на април в Музея на розата и всеки може да я посети безплатно.