Подписаха Акт №15 за Държавна Опера - Стара Загора
Подписаха Акт №15 за Държавна Опера - Стара Загора / Dariknews.bg

Заместник-кметът проф.Димитър Динев и Щефан Нюрнбергер- представител на фирмата SBS-Buhnen Technik, Дрезден, подписаха официално Акт №15 за предаване на строително-ремонтните работи за обект „Долна сценична механизация на сцената на Държавна опера-Стара Загора".

Подписването на документа днес е последната крачка преди началото на работата на Държавната комисия за подписване на Акт №16 и издаване на разрешение за ползване. „Обсъждаме и подписването на договор за поддръжка на сцената, за работата си имаме 2 години гаранция по всички международни стандарти. Възстановихме всички задвижващи механизми, елекросистемата и монтирахме компютърно управление с екран за наблюдение на всички действия на сцената. Тя може да се върти на различни степени, което също е ново. Има обучени 2-ма местни специалисти да работят с управлението на механизмите и пробите, които направихме, надвишават задължителните 72-часови", обясни Щефан Нюрнбергер.

Немската фирма и SBS-Buhnen Technik, Дрезден има над 100-годишен опит в изграждането на театрални и оперни сцени в целия свят. Специалистите й работят по 150 договора на сцените на Мариинския театър в Петербург, операта в Мюнхен, тетъра в Дюсердорф, сцени в Унгария, Русия, Литва, Беларус, Китай. В България фирмата е работила и по сцени в Разград, Хасково и Несебър.

При подписването на договора в средата на 2008 година кметът на Община Стара Загора проф. Танчев припомни, че документът е резултат от ангажимента, поет в мандата му за довършване на ремонт на Операта.