Подготовка за спокойна жътва
Подготовка за спокойна жътва / netinfo

От средата на миналия месец Районните служби за пожарна безопасност и спасяване  в областта и контролно-техническата инспекция при Министерство на земеделието извършват проверки за пожарната обезопасеност на селскостопанската техника. За извършените проверки се съставят протоколи и на изправните земеделски машини се поставя стикер на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

На кметовете на общини и населени места, собственици и наематели на земеделските имоти са връчени разпоредителни писма, в които подробно са указани всички правила за недопускане на пожари в земеделските имоти.

Сигнални писма са изпратени и до всички фирми, извършващи транспортни и други дейности в близост до житните масиви. Изготвен е и план за взаимодействие с държавни органи, кметове на населени места и фирми.

В хода на жътвата инспекторите от Държавен противопожарен контрол ще извършват проверки на полето. Размерът на глобите е от 200 до 500 лева.

Проверките на огнеборците ще продължат и по време на самата кампания.

Районните служби за пожарна безопасност и спасяване припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

През лятото миналата година са опожарени близо 230 декара посеви и 173 декара иглолистни гори в Старозагорско.

При пожари в полето или горския фонд Районните служби за пожарна безопасност и спасяване напомнят да се подаде на сигнал на тел. 160 или тел. 112.