Почитаме Свето Успение Богородично
Почитаме Свето Успение Богородично / netinfo

Днес Православната църква празнува един от 12-те големи християнски празници -Успение на Пресвета Богородица. Това е денят, в който Божията майка се възвисява в небето. Според светото писание, на 64-годишна възраст веднъж, по време на молитва, пред Богородица се явил архангел Гавраил, който й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното желание на божията майка било да види христовите апостоли заедно. Така и станало - по необикновен начин те всички се пренесли пред дома й в Йерусалим. Три дни по-късно, Исус слязъл от небето, за да прибере душата на Света Богородица. Погребали я в пещера край Гетсимания и затворили входа с камък. След още три дни Богородица възкръснала, явила се пред апостолите, обкръжена с ангели.

Култът към Богородица е един от най-разпространените у българите. Дълбоко вкоренена е народната представа за нейното милосърдие. Тя е защитница на грешниците, покровителка на жените, на майчинството, на родилките и децата.

Успение Богородично е най-големият от всички празници, посветени на Богородица. Наричаме го още Голяма Богородица или Голяма Черква.

Днес имен ден имат всички, които се казват Мария, Марияна и техните производни.

В община Стара Загора празнуват  3727 дами с името Мария,  1092 - Марийка, 128 - Мара, 445 - Марияна, 570 - Мариана. Според  справката на Дирекция „Гражданско състояние" към общинска администрация сред мъжкото съсловие трябва да почерпят 140 души с името Мариян и 68, които носят името Мариан.