възпоменание
възпоменание / netinfo
С общоградско възпоменание Стара Загора почете паметта на загиналите мирни жители от града и района, при опожаряването на града и старозагорското клане през 1877 г.
 

литийно шествие
netinfo


Старозагорци се събраха в 17.00 часа в църквата „Света Троица”, където бе отслужена Вечерня в памет на загиналите, а от храма тръгна литийно шествие до Мавзолея костница „19 юлий 1877”. Там, на мястото, където са положени костите на хиляди мъченически загинали християни на 19/31 юли 1877 г., старозагорски свещеници отслужиха заупокойна молитва за загиналите.
 

литийно шествие
netinfo


Бяха поднесени венци от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен управител на област Стара Загора и много граждани.
 
По време на драматичните събития в града и района са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета.  Само в църквата „Св. Троица“ са изклани близо 3000 души.

литийно шествие
netinfo

 
През 2018 г. се навършват 141 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма. 

литийно шествие
netinfo