честване
честване / община Стара Загора
170 години от рождението на Димитър Наумов отбелязаха признателни старозагорци. Те положиха венци и цветя пред паметника му в парк “Пети октомври“.

Димитър Наумов завършва с отличие старозагорското светиниколско училище. След това заминава да учи в цариградския Робърт колеж, завършва земеделско училище в Табор (Чехия) и впоследствие Лайпцигския и Хайделбергския университет“, разказа част от живота му Райна Антонова, уредник в Регионалния исторически музей.

Димитър Наумов е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора. Той е един от създателите на съвременната Стара Загора.

Той е един от основоположниците на аграрната наука в България, издател и редактор на в. „Земеделец“. По негова инициатива през 1882 г. се създава първото опитно поле към Земеделското училище в Садово. Димитър Наумов  умира през 1884 г., едва на 33 години.

Бронзовият бюст-паметник на Димитър Наумов в Стара Загора е открит официално от признателното гражданство през 1934 г. по повод 50-годишнината от смъртта му. Автор на проекта е софийският скулптор Васил Вичев. През 2007 година паметникът е откраднат, а след шест години е открит нов, дело на Стефан Владов, завършен с участието на скулптора Красимир Зарков.