По-висока такса битови отпадъци
По-висока такса битови отпадъци / DarikNews.bg

След близо час и половина дебати съветниците приеха увеличението на такса битови отпадъци. 31 подкрепиха предложението на председателя на финансовата комисия в Общинския съвет Диян Димитров, десет бяха против, а петима гласуваха „въздържал се".

С три десети, или от 1,2 се вдига на 1,5 промила, нивото за:недвижими жилищни имоти на физически лица, нежилищни имоти за физически лица, жилищни имоти за юридически лица.

От 3,2 на 3,5 се покачват промилите за нежилищни имоти на юридически лица.

„Разликата в предложението на администрацията и в това, което внесох аз като корекция е, че промила, който беше предложен 3,5 за физически лица нежилищни имоти, го намалихме на 1,5, като по този начин облекчаваме представителите на малкия бизнес. Удовлетворен съм, че това беше подкрепено в зала от колегите и от кмета, защото е важно да сме солидарни с всички граждани.
Смятам, че ще обезпечим една част от дължимите към екоминистерството санкции заради неизграденото депо за отпадъци. Останалата част-около 1 млн. лева, ще се дофинансират от общинския бюджет. За селата таксата е без промяна", обясни общинският съветник от ГЕРБ Диян Димитров, минути след приетото предложение.

В началото на мандата през 2011 година заварихме 5 промила за бизнеса, намалихме ги на три, припомни в зала кметът Живко Тодоров. Сред мотивите за исканото увеличение на такса смет е нарастващото ниво на отчисленията към МОСВ, които за 2014 година ще са 3 692 000 лева.

Общинските съветници не приеха предложението на група техни колеги от Съюз Стара Загора Мария Динева, Методи Пенчев и Гергана Микова от НФСБ за въвеждане на нова методика при определянето на размера на таксата битови отпадъци.