babinden
babinden / dariknews.archive
На 21 януари по стар стил българинът отдава почит на своите баби акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. Лекарите-акушери също отбелязват 21 януари.
 
През изминалата година в АГ-клиниката към УМБАЛ-Стара Загора са родени 1 260 бебета, от които 711 по нормален път. Първото бебе в Стара Загора за 2020 година бе момче.

За 10 години, родените в болница "Тракия" бебета са 5 355. Само през миналата 2019 година в АГ-отделението са се родили 506 бебета – 259 момчета и 247 момичета.


 Рано сутринта на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка.

Според народните вярвания ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито.
 
  •