По-скъпи купони за Млечна кухня
По-скъпи купони за Млечна кухня / DarikNews.bg, архив

Временно се преустановява продажбата на купони за храна към Детска кухня към Община Стара Загора.

Предстои промяна на размера на месечната такса за ползване на услугата от 16 лв. на 20 лв. Тя е регламентирана в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора.

Новият размер на таксата ще бъде гласуван на предстоящата сесия на Общинския съвет този четвъртък. Заседанието започва в 9 часа.

В Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги се предлага родителите да плащат месечно 50 лева за детска ясла и градина. 15.00 лв. са постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето и 35.00 лв. диференцирана част. При отсъствие на дете постоянната част от месечната дължима такса се заплаща в пълен размер, а диференцираната част от таксата не се заплаща за времето, през което ще отсъства (но не повече от един месец), при условие, че родителите или настойниците предварително писмено са уведомили директора на детското заведение.
Не се заплаща такса за деца на неизвестни родители; сираци; на родители, загинали при производствени аварии и природни бедствия; на родители, загинали в изпълнение на служебен дълг; на родител, (родители) са с призната над 90% трайно намалена работоспособност; установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; с увреждания, с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност, установени с Експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК издадено по реда на Наредбата за медицинската експертиза; настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги на
територията на Община Стара Загора.

За ползване на лагери от ученици се определя такса на ден в размер на 10.00 лв.за покриване на разходи по престоя, без транспорт, туристически данък и застраховки, пише още в Наредбата.

„Съществуващата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора е приета от Общински съвет Стара Загора през декември 2005г. За изминалите шест години тя многократно е изменяна и допълвана. Всички тези изменения и допълнения, които са правени през този период са свързани с отпадането на някои от таксите, отпадане на част от услугите, които се предоставят от Община Стара Загора или поради въвеждането на нови такси и услуги. Всички тези изменения и допълнения в наредбата, както и отпадането на цели глави и раздели затруднява служителите на общинска администрация, гражданите и фирмите при ползване на наредбата. Ето защо, предлагам да бъде отменена действащата наредба и да бъде приета нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора", е записано в предложението до общинските съветници от кмета Живко Тодоров.