По-ниските такси ще „изядат” 250 000 лв. за благоустрояване
По-ниските такси ще „изядат” 250 000 лв. за благоустрояване / DarikNews.bg, архив

Мероприятия за благоустрояването на града в размер на 200-250 000 лв. няма да бъдат изпълнени, ако Общинският съвет в Стара Загора намали таксите за ползване на пазарите, тържищата, панаирите, както и на тротоарното право. Това прогнозира главният финансист на администрацията Цанка Ганева.

„Просто приходите няма да постъпят, а това означава, че няма как да бъдат направени и разходи. Ако без приходи се направят разходи, общината ще задлъжнее. Смятам обаче, че няма да се стигне до там", коментира Цанка Ганева.

По предложение на общинският съветник арх. Иван Иванов на сесия утре ще бъдат разгледани промени в общинската наредба за таксите, които предвиждат намаление от 1 октомври с около 40 процента.

Мотивът на арх. Иванов за исканата промяна е затруднението на бизнеса да покрива разходите си за наеми по време на криза.

Според главният финансист на Общината това е „леко популистка история по време на избори".

„Вярно е, че таксите бяха драстично увели чени в началото на мандата. Те обаче вече не са актуални, защото, ако за 2008 г. увеличението да е било много голямо, то към този момент вече не е. Архитект Иванов предлага таксите да бъдат върнати в размера им от 2004 г.", обясни Цанка Ганева.

Тя изрази съжаление, че, ако бъдат гласувани, промените ще влязат в сила точно преди празника на Стара Загора 5 октомври.

„Това е много силен период за приходите точно от такава дейност, а сега всички всевъзможни сергии ще плащат много по-малки такси", допълни тя.